Inductie koken: voordelen en nadelen

Het grote voordeel van koken op een inductie kookplaat is dat er weinig energie verloren gaat bij het koken: de bodem van de pan wordt verhit en niet de plaat waar de pannen op staan. Alle energie gaat naar het verwarmen van de pan en niet, zoals bij gas, gedeeltelijk langs de pan of bij een keramische kookplaat naar het verwarmen van de plaat. De energie die gebruikt wordt bij het koken op inductie heeft een rendement van ongeveer 80-90%, afhankelijk van de kwaliteit van de pannen, dat betekent dat slechts 10-20% van de energie verloren gaat, dit is een enorm verschil met koken op gas waar 40-50% van de verbruikte energie verloren gaat. Zodra de pan van de inductie kookplaat wordt afgehaald is de plaat afgekoeld en zo gaat er geen energie verloren zoals de energie die bij een keramische kookplaat in de plaat zit in de vorm van warmte. Ook is het inductie kooktoestel na gebruik direct snel en eenvoudig schoon te maken omdat het een vlak glazen oppervlak heeft net als een keramische kookplaat en niet, zoals bij een gasfornuis, gaten, hoeken en kieren. De nadelen van koken op inductie zijn dat er net als bij keramisch koken een aparte elektriciteitsgroep aangelegd moet worden in de meterkast voor de keuken omdat de inductie kookplaat een eigen groep nodig heeft om veilig te kunnen werken: er wordt bij het koken op inductie veel energie gebruikt in de vorm van elektriciteit. Hiervoor moet in de keuken vaak een zogenaamde Perilex-aansluiting worden gemonteerd. Een ander nadeel van koken op inductie is dat er soms nieuwe pannen nodig zijn, de pannen moeten geschikt zijn voor koken op inductie, zonder deze pannen zal het inductie kooktoestel simpelweg niet werken. En net zoals bij koken op gas en keramisch koken geldt ook bij inductiekoken: hoe beter de kwaliteit van de pannen hoe hoger het rendement van het kooktoestel, dus hoe zuiniger je kookt. Een goede pan verdient zichzelf dus terug, zo is een goede gietijzeren pan niet alleen erg prettig om mee te koken maar gietijzer is bovendien zeer geschikt voor koken op inductie: een goede gietijzeren pan vergroot het rendement van de inductiekookplaat. De eerste investering voor koken op inductie bestaat dus uit een extra elektriciteitsgroep in de meterkast (wat een investering is in de woning), een inductiekookplaat en (soms) nieuwe pannen en is dus groter dan bij gas of keramisch koken (de inductiekookplaat is over het algemeen duurder dan een gaskookplaat of keramische kookplaat, hoewel de prijzen van inductie kookplaten sterk dalen). Een overzicht van inductiekookplaten vind je hier.

Uiteindelijk zijn de besparingen op gebied van energie en tijd van koken en schoonmaken groot: alle energie die wordt gebruikt gaat naar de verwarming van de pan en het eten en daardoor gaat geen energie en tijd verloren. Daar komt bij dat je bij inductiekoken geen risico hebt van vlam in de pan en is de kans dat je je brandt aan een inductiekookplaat minimaal omdat niet de plaat maar de pan wordt verhit (in tegenstelling tot koken op een keramische kookplaat), dit maakt inductiekoken de meest veilige, snelle, efficiënte en hygiënische manier van koken en op de lange termijn ook de meest voordelige (afhankelijk van de prijzen van gas en electra). De keuze voor pannen is ook geen enkele reden om niet te kiezen voor inductiekoken: er zijn inmiddels zeer veel pannen die geschikt zijn voor het koken op inductie, waaronder pannensets, grillpannen en braadpannen. Lees hier welke pannen geschikt zijn voor inductiekoken. Een overzicht van inductie kookplaten vind je hier. Hieronder vind je overzichten van soorten pannen die geschikt zijn voor koken op inductie: