Welke afzuigkap heb ik nodig?

Zo kies je de afzuigkap die bij je past!

Hier geven we antwoord op de vraag: welke afzuigkap heb ik nodig? Een afzuigkap gaat jaren mee en daarom is het belangrijk te kiezen voor de beste optie in jouw situatie. Er zijn veel verschillende afzuigkappen maar met betrekking tot de afvoer van kooklucht onderscheiden we de volgende drie:

blank Afzuigkap luchtafvoer naar buiten
blank Afzuigkap recirculatie
blank Afzuigkap aangesloten op een mechanisch ventilatiesysteem

Hieronder kun je de capaciteit van je nieuwe afzuigkap te berekenen. Dan vertellen we je de ins en ouds over luchtafvoer naar buiten. Vervolgens geven we je inzicht in de voor- en nadelen van een afzuigkap recirculatie. Tot slot vertellen we je over motorloze afzuigkappen.

Capaciteit afzuigkap berekenen

Wil je snel de capaciteit van je afzuigkap berekenen? Geef hieronder de eigenschappen van jouw keuken in en we vertellen direct welke capaciteit jij nodig hebt!


Afzuigkap luchtafvoer naar buiten

Als het gaat om het voorkomen van een keuken die naar eten ruikt is een afzuigkap je beste vriend. Het afvoeren van kooklucht doe je in de meest optimale vorm wanneer je gebruik maakt van een luchtafvoer naar buiten.

De voordelen bij direct afvoeren van lucht:

blank  De afzuigkap heeft geen last van weerstand tijdens het afvoeren
blank  Hierdoor gaat de afzuigkap langer mee
blank  De motor verbruikt de minste energie
blank  Afvoercapaciteit is optimaal
blank  Het geluidsniveau is het laagst
blank  Geen filters vervangen: geen terugkerende kosten

Er zijn natuurlijk ook nadelen:

blank  Er moet een luchtafvoer naar buiten beschikbaar zijn
blank  Er gaat een deel aan warme lucht in huis verloren doordat deze naar buiten wordt afgevoerd
blank  Voor een mooie afwerking heb je vaak een koof nodig om de afvoerslangen uit het zicht te monteren

Heb je een mogelijkheid om je afzuigkap aan te sluiten op een luchtafvoer naar buiten? Dan raden wij altijd aan deze te gebruiken. Heb je geen luchtafvoer naar buiten? Veel bedrijven kunnen je helpen om het gat aan te brengen in de buitenmuur en monteren deze netjes af met een lammelenrooster of bolroosters. Ben je benieuwd welke afzuigkappen van CENDO geschikt zijn voor luchtafvoer? Hier vind je onze collectie.

Afzuigkap recirculatie

Een afzuigkap in recirculatiemodus is andere koek. Doordat je de kooklucht niet naar buiten kunt afvoeren blaas je dezelfde, weliswaar schonere, lucht weer terug je kamer in. Het reinigen van deze lucht, voordat deze de ruimte weer in kan, is essentieel. Zonder dit reinigen zit je ‘s ochtends nog steeds met kooklucht in je woning en we denken dat je dat niet wilt :).

Hoe werkt het?
Wanneer je je afzuigkap inschakelt zal de lucht allereerst gefilterd worden in het vetfilter. Deze vetfilters zijn bij alle afzuigkappen van CENDO vaatwasbestendig en daardoor makkelijk te reinigen in de vaatwasser. Vervolgens wordt in de afzuigkap de lucht door een koolstoffilter gevoerd. And this is where the magic happens. Koolstof bevat een fijne eigenschap. Namelijk, het verwijdert geur uit de lucht. De lucht waaruit de geuren zijn verwijderd wordt nu via filtratiegaten in de schacht weer de ruimte in gevoerd.

De voordelen van een afzuigkap recirculatie:

blank  Je kunt ze in iedere ruimte gebruiken, er is geen afvoersysteem nodig
blank  De reeds verwarmde lucht in huis blijft behouden, er wordt geen lucht afgevoerd en dus geen warmte verloren
blank  Geen afvoerslangen nodig, doei koof!

Maar let op, er zijn ook nadelen:

blank  Doordat de lucht 2 maal wordt gefilterd ontstaat er weerstand voor de motor
blank  De motor verbruikt hierdoor meer energie en produceert meer geluid
blank  De afzuigcapaciteit verminderd met 10% tot 40%
blank  Je moet (half) jaarlijks de koolstoffilters vervangen

Ben je van plan een afzuigkap voor recirculatie aan te schaffen maar twijfel je nog en zit je met vragen? Wij helpen je graag. Je kunt ons op verschillende manieren bereiken, bekijk hier hoe.

Afzuigkap aangesloten op mechanische ventilatie

Dit wordt ook wel een motorloze afzuigkap genoemd. Een afzuigkap aangesloten op mechanische ventilatie is in veel gevallen een teleurstelling. Daarom hebben wij besloten deze afzuigkappen niet te verkopen. Doordat dit soort motorloze afzuigkappen wordt aangesloten op een centraal systeem die vaak het hele huis van afzuiging voorziet is de capaciteit vaak te laag. Vaak genoemde klachten bij dit soort motorloze afzuigkappen zijn dan ook:

blank  Er is nauwelijks luchtstroom
blank  Wanneer de afzuiging hoog staat, wordt in het hele huis afgezogen
blank  De centrale unit raakt snel vervuild

Wij bevelen altijd aan gebruik te maken van een afzuigkap met luchtafvoer óf recirculatie.